Amikor a vécétartály elreped nincs megállás a víznek. Elönt mindent, mire észreveszik a bajt. A csatorna összefolyó – ha van is, nem tudja elvezetni a temérdek vizet, a vécétartály szelepe pedig engedi, hisz úgy „érzékeli”, hogy a tartály nem telt még meg vízzel. A véletlen balesetet a duguláselhárító sem tudja megelőzni, de a rendszeres karbantartással, ellenőrzéssel akár a repedés felfedhető és elkerülhetővé válik egy ilyen baleset is.

Öt-tíz köbméter víz is elfolyhat egy-két óra alatt: eláztathatja a szőnyeget, magába szívhatja a bútor és az alattunk lakók csillárjából, mint valami szökőkút ömlik majd a víz, amíg le nem vágja a biztosítékot az elektromos hálózat. Mondom mindez extrém helyzet, mert a vécétartályok nem szoktak elrepedni, de ha mégis, nagy galibát tudnak okozni, mint ahogy a fenti történet is mutatja.

Ahogy az autónk fékrendszerét az autószerelővel, úgy a szanitereinket is érdemes rendszeresen ellenőriztetni a duguláselhárítás szakembereivel. Itt van mindjárt a padlóösszefolyó, amelynek egyik fő feladata, hogy elvezesse a kádból, zuhanyból kifröcskölt vizet, de adott esetben a csőtörésnél is hasznos lehet. Ha a padlóösszefolyó nincs eldugulva vagy elzsírosodva.

Nagyon helytelenül néha a mosogatók vagy a mosdók szennyvízvezetékét is ide kötik be a nem eléggé körültekintő „mesterutánzatok”. Az ilyen hanyag munkának pedig egyenes következménye lesz a dugulás, amihez nem kell más, mint duguláselhárítás. A padló összefolyó a fentebb említett bekötésnél úgy működik majd, mint egy zsírfogó és csak idő kérdése, hogy mikor dugul el. A zsírfogók nagyon hasznos holmik, de egyrészt nem keverendő össze a padló összefolyókkal, másrészt a zsírfogókat rendszeresen tisztítani kell. Ha ezt elfelejtik kész a dugulás. Jöhet a duguláselhárítás.

Az eltömődött vezeték hatására a szaniterek „visszaköszönnek”, a víz nem tud elfolyni, hanem kimászik a mosdóból, vécécsészéből, nem túl guszta látványt mutatva és orrfacsaró bűzt árasztva. Rémséges dolgokat, vagy inkább szinte minden elképzelhetőt és elképzelhetetlent szoktak a vécébe dobni, önteni. A félig pucolt haltól kezdve a felfúvódott gumikesztyűig számtalan meghökkentő holmit pucoltunk már ki a vécék szennyvízcsövéből. Nem elég a baj, sokszor meg kell bontani a burkolatot is: ilyenkor aztán nincs hová menni, ha szükség adódna. Szóval érdemes elkerülni az ilyenfajta kellemetlenségeket. De, ha már megtörtént a lehető leggyorsabban érdemes a duguláselhárítót hívni.

Ha időben hívnak, akkor talán könnyebben sikerül a duguláselhárítás. Természetesen az nem fordulhat elő, hogy a bajt ne tudjuk orvosolni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idő alatt végzünk és a végén mekkora lesz a duguláselhárítás számla. Érdemes tehát megfontoltnak lenni és adott esetben jól megjegyezni a számot, amelyen, Budapesten és az ország legtöbb pontján hívhatnak bennünket.