A dugulásmentes mosogatót még nem találták fel, bár meg kell hagyni, sokan próbálkoznak vele.

A legtöbbször persze nem maga a mosogatógép vagy a mosogató tálca dugul el, hanem a hozzájuk kapcsolódó csővezeték rendszer. A mosogatókhoz tartozó szennyvízvezetékek legnagyobb ellensége a zsír, meg olaj, a nagyobb szennyeződések és a súrolópor. Ezek mind-mind megakadnak, lerakódnak a vezetékben és akkor megtörténik a baj. A dugulások többsége a vízvezeték szerelő mester hanyagságában keresendő. Elég például, ha a szakembernek mondott kontár nem megfelelő lejtéssel építi be a vezetéket. Sokszor a csöveket tíz-húsz méteren keresztül kell vinni a csatlakozásig a pincében vagy esetleg – ez a rosszabb, a falban.

Ha cső nem lejt eléggé könnyen visszatorlódik a zsíros-olajos szennyvíz, ami ráadásul apró ételmaradékokat is tartalmazhat, és ezek lerakódhatnak a cső falára. Mintegy természetes gravitációs szűrő, úgy működik ilyenkor a vezeték. A cső elég hosszú, hogy betöltse a nem kívánt hatást. Zsírra zsír, porra por és két, három év alatt a cső fele, kétharmada átjárhatatlan lesz. A háziasszony csak annyit vesz észre, hogy egyre lassabban akar kiürülni a mosogatóból a piszkos víz, aztán már nem is folyik el. Lehet, ilyenkor többféle házi praktikát is alkalmazni, de a végső, biztos megoldás a duguláselhárítás.

A legjobb, ha mindjárt szakembert hívunk, duguláselhárítás éjjel nappal, az ország szinte minden részében.

Fiatal házaspár járt úgy, nemrég épült házukban, hogy a mosogató 15 méteres szennyvízcsövéből, mint valami alpesi óriáskürtből kellett kifújni, kiütögetni a lerakódott zselés trutymót. Vödörnyi iszapos lerakódást kellett kitisztítani belőle. Ha mindezt maguk csinálják, akkor legfeljebb félmunkát végeznek.

A duguláselhárítás nálunk egyet jelent a cső megtisztításával vagy azzal, hogy a cső faláról letakarítjuk a szennyeződést, mert ha ott marad, máris elkezd visszarakódni a piszok, mindjárt szűkebb lesz a cső és rövid idő alatt újabb bosszankodásnak néznek elébe a háziak. Vagyis a leghatékonyabb módszer azonnal duguláselhárító szakembert hívni, aki a megelőző karbantartást is kérésre elvégzi.

Ahogy láttak már nyúl helyett vadászt kiugrani a bokorból, úgy elég különös dolgok szoktak előkerülni a lefolyóvezetékből. Különösen a gyerekek hajlamosak kisebb játékokat letuszkolni a cső szűrője mellett, a mosogatásban való részvételre hivatkozva. Kiskocsit, golflabdát és műanyag lövedékek arzenálját is szedtünk már ki a lefolyóból. A házigazdának meg csak meredt a szeme, hogy ilyen játékokat ő pedig nem is vett a gyereknek, de a duguláselhárító nem lehet döntőbíró: a tárgy a tény, a duguláselhárítás pedig precíz volt, mert fal bontása nélkül ki lehetett piszkálni a műanyag holmikat.

Arra természetesen nem tudunk garanciát vállalni, hogy a vásott csemeték, a barátaikkal együtt, a jövő héten nem próbálják meg Rommel tábornok egykori büszkeségeinek műanyag mását a lefolyóba tuszkolni. A duguláselhárítás munkáira azonban minden körülmények között garanciát vállalunk: a szétszedett csövek nem csöpögnek majd, a berendezések az eredeti működésüknek megfelelően dolgoznak ismét a konyhában, a fürdőszobában vagy a vécében.

Mi okozhatja még a dugulást? Aki gyakorlott duguláselhárító szakember tudja, hogy a nem túl nagy lejtésű csövekben szinte mindig lerakódik a súrolópor szemcséje. Érdemes tehát jól meggondolni, hogy a háziasszony, vagy a házigazda mikor veti be ezt a tisztítószert. A jóakarat tehát nem mindig elég, adott esetben akár nagyobb kárt is okozhatunk vele, mint hasznot. A gyors beavatkozás pedig a duguláselhárítás alfája.

Tegyük fel, megpróbáljuk lesúrolgatni a makacs szennyeződéseket, mielőtt a mosogatógépbe tesszük a halászleves lábast. A zsíros súrolópor eltömíti a már korábban is nehezen átjárható csövet. De ezt nem vesszük észre, mert épp hátat fordítunk, aztán minden teketória nélkül elindítjuk a szupergazdaságos mosogatógépet és elmegyünk színházba. Hogy mire vége a „Szeleburdi ugrómókus” rémtörténetnek, akkorra a házi robot végezzen is és a szalámis zsömlét már a frissen száradt tiszta tányéron lehet megkenni vajjal. Csak a dugulást nem vettük számításba. Víz a konyhában az van, víz a nappaliban az is van, kiabálás, kiabálás után és máris lehet hívni a duguláselhárítást. Van egy jó hírünk a baleset után: a duguláselhárítás éjjel, nappal tárcsázható Budapesten és az ország legtöbb pontján, de még a szomszédos országokból is szoktak keresni bennünk. Egész napos, vagy ha úgy tetszik, akkor 24 órás ügyeletet tartunk. Mert pontosan tudjuk, az eltömődés nem válogat nappal és éjszaka között, nem nézi, hogy fiatal vagy idősebb pár lakja a lakot. Azt azonban a dugulás sem szíveli, ha a gazda gondos és preventíven gondolkozik. Még akkor hív bennünk, amikor esetleg halvány jele mutatkozik a leendő elzáródásnak. Ilyenkor megelőzhető a nagyobb baj, utána a helyreállítás és a civódás a mindig nemfizetni akaró biztosítókkal.